Wij zien u, hier vloekt men niet!

Intrusieve en invasieve push reclame staat reeds geruime tijd onder druk. Consumenten houden er naar verluid niet meer van en ontwijken deze waar ze maar kunnen. Ze zippen en zappen dat het een lieve lust is en plakken hun overvolle brievenbus vol stickers. Permission-based was onze eerste oplossing. Bleek toen dat we hiermee vooral de heavy users, een krimpende groep, konden aanspreken. 

Unknown

Om het bereik van onze boodschappen terug op te krikken zochten we terecht naar meer relevantie en bijgevolg naar een betere definitie van onze doelgroepen. Minder reclamedruk voor de consument, efficiënter en effectiever. Aldus evangeliseerden we de Holy Grail van de ROI. Big data, profiling en andere dure woorden maakten hun opmars. 

En we werden zeer relevant. Zo relevant zelfs dat we nog meer intrusief werden en dat de consumenten er zich nog ongemakkelijker bij voelen. Een trefwoord intikken in je zoekmachine leidt ondertussen tot een bombardement aan zogenaamde relevante boodschappen. George Orwell had het niet beter kunnen bedenken. Combineer dit met de ongebreidelde opmars van de camera’s die ons alom bespieden en voeg hierbij een Snowden-snuifje NSA afluisterpraktijken toe. Het Big Brother doembeeld steekt dan akelig de kop op. 

Het zal je dan ook niet meer verwonderen dat ‘privacy’ in 2014 terecht één van de belangrijkste thema’s wordt in ons vakgebied. En wie ‘privacy’ zegt denkt aan ‘schending’. Het woord staat tot hiertoe alleen in een negatieve zwart/wit connotatie. En toch staat de consument open voor een nieuwe en positieve omgang met het begrip ‘privacy’. Hij ziet in dat het uitwisselen van informatie met anderen ook tot voordelen kan leiden. Hij is meer bereid dan vroeger om om af te wegen waar zijn grenzen zijn.

Populistische politici staan klaar met ongenuanceerde verbodsbepalingen om gerichte reclame aan banden te leggen. Het sloganeske negentiende-eeuwse ‘recht om alleen gelaten te worden’ steekt terug de kop op. Gaan we dan terug naar af? Of nemen we ons lot zelf in handen en denken we eens ernstig na hoe we de balans in evenwicht kunnen houden. Betere targeting, meer relevantie, minder waste, en met respect voor de nieuwe privacy van iedereen.

<Column gepubliceerd in PUB januari 2014>


©The House of Brands bvba @ 2015